Gaite Jansen is actrice voor film, televisie en theater. Ik vroeg haar naar welke voorstellingen die aankomend seizoen in Internationaal Theater Amsterdam te zien zijn, zij in het bijzonder uitkijkt.

Op hoop van zegen – Internationaal Theater Amsterdam
“Alles van Simon Stone vind ik fenomenaal. Hij heeft een hele unieke, nieuwe theaterstem in de wereld. Ik heb Medea met hem gedaan en later heb ik ook Ibsen huis en Husbands & Wives gezien: het gaat allemaal over de rauwigheid van de mens. Hij kan de heftigste verhalen tastbaar en begrijpelijk maken.”

Freud – Internationaal Theater Amsterdam
“De samenwerking tussen Ivo van Hove en FC Bergman lijkt me echt te gek. Ik hou van die losse, performance-achtige stijl van FC Bergman, ik heb nog nooit een zelfde voorstelling van die groep gezien. Ik ben heel benieuwd hoe die stijl zich verhoudt tot die wat strakke stijl van Ivo van Hove.”

Revolutionary Road – Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool
“Dit is echt een acteursstuk. Het wordt briljant gespeeld, dus als je houdt van acteurs die echt de sterren van de hemel spelen, dan moet je hier naartoe. Jacob Derwig heeft er bovendien een hele sterke vertaling van gemaakt. Ik vind het echt een prachtig verhaal.”

Sierra Foxtrot Tango – NDT2
“Ik vind danstheater een van de meest ontroerendste kunstvormen die er bestaat. Ik vind het zo mooi als mensen hun kunst op die manier in hun lichaam leggen. Dat letterlijke moment dat iemand ineens gaat dansen, dan moet ik bijna altijd huilen. Dus op een of andere manier heeft dans heel veel effect op mij.”

Mary Said What She Said – Theatre de la Ville
“Die combinatie van Isabelle Huppert en Robert Wilson met Mary Queen of Scots: dat is gewoon vuurwerk. Die film is onlangs uitgekomen, en ik ben heel benieuwd hoe je dat op toneel brengt. Ik heb Huppert nog nooit in het theater gezien. Het lijkt me geweldig om mee te maken dat je zo’n wereldster op het toneel ziet.”

A Quiet Evening Of Dance – William Forsythe
“William Forsythe is een van de belangrijkste choreografen van zijn generatie, dat alleen is voor mij al een reden om te gaan kijken. Hij maakt modern ballet, dus iets klassieks dat tegelijkertijd ook niet klassiek is. Ik hou ervan als theatermakers buiten de lijntjes durven te kleuren, zoals bijvoorbeeld Simon Stone en Ivo van Hove dat ook doen.”

Nora – Internationaal Theater Amsterdam
“Nora is een fantastische vrouwenrol. Ik heb de versie met Halina Reijn destijds gezien, en ik vind het echt een heel gaaf stuk. Ik ben heel benieuwd wat Robert Icke ermee gaat doen, het lijkt erop dat hij weer – zoals vorig jaar bij Oedipus –  een hertaling gaat maken die niet helemaal vasthoudt aan het origineel.”


Lees hier andere afleveringen in de serie De keuze van…