De familievoorstelling van Theater Rotterdam staat elk jaar garant voor een mix van sprookjes en actualiteit. Dit keer begonnen regisseur Pieter Kramer en schrijver Don Duyns bij Repelsteeltje.

‘Dit kan nóg viezer”, zegt regisseur Pieter Kramer halverwege een repetitie, nadat er tientallen als oogballen beschilderde pingpongballen uit een weckpot zijn gevallen en over de toneelvloer stuiteren. „Volgens mij werkt het beter als er juist maar één oogbal op de grond valt. Maar dan het liefst een soort lychee, waar Hofdame Winterspleet dan nog lekker over kan uitglijden.”

De hofdame verwijst naar Greet Hofmans, de alternatieve genezeres en vriendin van koningin Juliana. Juliana raakte steeds meer in de ban van het (extreem pacifistische) gedachtegoed van Hofmans, tot grote onvrede van prins Bernhard. Hun huwelijk kwam daardoor onder druk te staan. In Repelsteeltje en de blinde prinses, de nieuwe familievoorstelling van Theater Rotterdam, wordt de Greet Hofmans-affaire verknoopt met het sprookje over Repelsteeltje.

lees de volledige recensie op nrc.nl