Theater
Verhaal van myn droevig leeven van Marlies Heuer en Rudolphi Producties. Gezien: 7/2, Toneelschuur, Haarlem. Tournee t/m 12/3. Inl: viarudolphi.nl


‘Verhaal van myn droevig leeven’ is weliswaar stijlvast, maar erg eenkleurig. Heuer geeft met ingehouden, breekbaar spel gestalte aan de achttiende-eeuwse taal van Maria de Neufville, en dat is bij vlagen adembenemend om naar te kijken.

Als een marionet zit Marlies Heuer op haar stoel. Ze beweegt wel zo nu en dan, maar het lijkt niet uit haarzelf te komen. Alsof ze murw geslagen is door alle ellende die ze heeft moeten doorstaan, door de dood die iedereen om haar heen van haar wegnam, maar haarzelf steevast oversloeg.

Verhaal van myn droevig leeven is gebaseerd op de gelijknamige autobiografie van Maria de Neufville (1699-1779), die haar gemoedstoestand veelvuldig omschreef met woorden als ‘lusteloos’, ‘treurig’ en ‘bitter’. ‘Vreugd had niet veel vat op mij’, schreef ze onder andere en dat is nog voorzichtig uitgedrukt.

lees de volledige recensie op nrc.nl