Theater
Wees onzichtbaar
Door Theater Rast en Podium Mozaïek (naar boek van Murat Isik). Gezien: 16/2, Podium Mozaïek. Tournee t/m 25/4. Inl: rast.nl


De theaterbewerking van ‘Wees onzichtbaar’ bestaat uit een reeks schetsmatige scènes die nergens de anekdote ontstijgen. Het geheel maakt een nogal ongeïnspireerde, uitgebluste indruk.

In Wees onzichtbaar (2017) beschrijft Murat Isik de coming-of-age van Metin, een Turkse jongen die opgroeit in de Amsterdamse Bijlmermeer in de jaren tachtig en negentig. Samen met zijn moeder en zus gaat hij gebukt onder de grillen van zijn tirannieke vader. De roman werd een publiekssucces en won in 2018 de Libris Literatuur Prijs.

De theaterbewerking die nu volgt, maakt echter een nogal ongeïnspireerde, uitgebluste indruk. Jan van den Berg bewerkte het boek tot een reeks schetsmatige scènes die nergens de anekdote ontstijgen. De consequente dynamiek van korte, opeenvolgende scènes ondergraaft elke mogelijkheid tot diepgang of meerlagigheid.

lees de volledige recensie op nrc.nl