The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald. Door: Toneelgroep Maastricht. Gezien: 29/2, Theater aan het Vrijthof (Maastricht). Tournee: t/m 1/6. Inl: toneelgroepmaastricht.nl


‘The Great Gatsby’ van Toneelgroep Maastricht is op zijn beste momenten vermakelijk, maar door ongeïnspireerde spelinterpretaties en een gebrek aan coherentie vaak ook tamelijk nietszeggend.

Hoofdpersonage Nick Carraway (Daan van Dijsseldonk) opent de voorstelling vanuit het publiek. Een treffende vondst, want Nick is uiteindelijk immers niet veel meer dan een observant, een toeschouwer van alle levens om hem heen, met name die van zijn steenrijke buurman Jay Gatsby.

F. Scott Fitzgerald toonde met The Great Gatsby (1925) het Amerika in de roaring twenties, waar achter exorbitante luxe-uitspattingen en de constante suggestie van maakbaarheid een verstikkende leegheid schuilgaat.

Maar hoe maak je theater over oppervlakkigheid, zonder oppervlakkig theater te maken? Want als je met The Great Gatsby te veel in letterlijkheid schiet, blijft er al snel een vrij nietszeggend plotje met kleurloze personage over.

lees de volledige recensie op nrc.nl