Theater
Jihad van liefde van Amsterdams Andalusisch Orkest, George & Eran Producties en De Meervaart. Gezien: 1/3, De Meervaart, Amsterdam. Tournee t/m 4/5. Inl: www.jihadvanliefde.nl


In ‘Jihad van liefde’ worden haat en verdriet omgezet in een verhaal van liefde. Acteur Mohammed Azaay is op zijn sterkst als hij ingetogen en dicht bij zichzelf blijft, in ingedikte stiltes tussen zinnen of in fluisterend verdriet.

„Niets heeft nog smaak,” schrijft Mohamed El Bachiri in Jihad van liefde. Hij verloor in 2016 zijn vrouw, moeder van hun drie kinderen, bij de terreuraanslag in de Brusselse metro. Zijn verhaal, opgetekend door David Van Reybrouck, vormt het uitgangspunt voor een gelijknamige solovoorstelling.

Naast een aangrijpend portret van rouw en liefde, is Jihad van liefde ook een persoonlijk document van een moslim met Marokkaanse wortels, in een verhardende westerse maatschappij. Hij groeit op in de Brusselse wijk Molenbeek, zowel „de broedplaats van het jihadisme” als zijn Molenbeek. Hij is een „kind van België” maar voelt zich tegelijkertijd diep verbonden met Marokko, waar de dood niet wordt weggestopt.

lees de volledige recensie op nrc.nl