In de bewerking van Abdelkader Benali komt Hamlet uit een Arabische familie. Hij situeerde Shakespeares wraaktragedie in een sterk gesegregeerd Amsterdam Nieuw-West.

Hoe lang ik verwacht dat dit interview duurt, want dan kan hij misschien na afloop nog even terug om het laatste stuk van de repetitie bij te wonen. Schrijver Abdelkader Benali had zichtbaar plezier om de acteurs van de Toneelmakerij te zien werken met zijn radicale bewerking van Shakespeares Hamlet. Hij hertaalde de klassieker tot broeierig jeugdtheater over botsende culturen in een sterk gepolariseerde maatschappij.

Ondanks enkele tegenslagen – twee acteurs vielen onverwacht uit tijdens de repetities, onder wie Bilal Wahib, die Hamlet zou vertolken – is de sfeer goed in Urban Resort Lely, het voormalige Calvijn College in Amsterdam Nieuw-West dat sinds een paar jaar als broedplaats voor kunstenaars fungeert. Wahib werd vervangen door Sabri Saddik en regisseur Paul Knieriem heeft gelijktijdig met dit interview, een paar tafeltjes verderop, met een mogelijke nieuwe Horatio afgesproken. Er zijn op dat moment nog twee weken te gaan voordat er voor het eerst voor publiek wordt gespeeld.

lees het volledige interview op nrc.nl