Theater
KijkLeesHoorspel van Illustere Figuren. Gezien: 28 mei (via WhatsApp). Nieuwe afleveringen op 4 en 11 juni. Aanmelden via de website: illusterefiguren.nl/productie/kijkleeshoorspel/


In het KijkLeesHoorspel volg je via WhatsApp hoe vijf vrienden omgaan met een pandemie. Het is een leuke vormvondst, maar inhoudelijk biedt theatercollectief Illustere Figuren geen uitdagende inzichten of perspectieven.

Veel theatergroepen zijn de afgelopen tweeënhalve maand ‘online’ gegaan; met voorstellingen op Zoom, via livestreams of door registraties van eerder werk te tonen.

Het Groningse theatercollectief Illustere Figuren bedacht een nieuw verhaal, dat zich volledig op WhatsApp afspeelt. In ruim 200 appjes, audioboodschappen, emoji en memes volg je hoe vijf vrienden omgaan met een (fictieve) pandemie.

Als toeschouwer val je in de groepsapp tijdens een persconferentie van Rutte, waarin hij net de maatregelen afkondigt die de uitbraak moeten bedwingen. Het virus (‘borona’) blijkt zich niet te kunnen verspreiden zolang mensen dicht bij elkaar blijven: op anderhalve meter afstand, of nog nabijer. Intimiteit is het devies. Reis samen, zoek drukke plekken op. Wie alleen is, loopt gevaar.

klik hier voor de volledige recensie op nrc.nl