Het is stil op Terschelling. Vorig jaar togen er tijdens Oerol ruim vijftigduizend mensen naar het eiland, maar vanwege corona werd deze editie in reguliere vorm afgelast. In plaats daarvan presenteert Oerol een virtuele variant die je vanuit huis kan beleven: in Oerol – Het imaginaire eiland proberen kunstenaars het eilandgevoel toch over te brengen.

Vanaf maandag verschijnt er vijf dagen lang nieuwe content, dat via de website van Oerol gratis te bekijken of te beluisteren is. Een aantal kunstenaars was vorige week op Terschelling alvast bezig om voorbereidingen te treffen. Ivar van Bekkum en Esther Polak proberen de stilte te vangen in de podcastreeks Het geluid vaart. Door met twee microfoons een stereo-opname te maken, willen ze de geluiden die zich in de stilte op het eiland openbaren, ruimtelijk maken.

„De afgelopen dagen maakten we al opnames op een meeuwenbroedplaats, het einde van een pier en bij een zeecontainer op het strand,” vertelt Van Bekkum bij een kreekje dat verscholen ligt in de bossen bij West-Terschelling. Ze waren getipt dat hier bij schemering een fascinerend padden-concert te horen zou zijn, maar bij aankomst is het er doodstil. Van Bekkum: „Soms komt de cast niet opdagen.”

lees de volledige voorbeschouwing op nrc.nl