Toneel (online)
Drei Schwestern
 door Susanne Kennedy, Müncher Kammerspiele, onderdeel van online Holland Festival.
17/6 en 18/6 gratis via hollandfestival.nl.


Wie het werk van Susanne Kennedy een beetje kent, weet dat ze het toneelrepertoire radicaal naar haar hand zet. Bij de Müncher Kammerspiele maakte ze van Tsjechovs Drei Schwestern een hallucinante, theatrale slideshow die kriskras door tijd en ruimte schiet. De voorstelling zou tijdens deze editie van het Holland Festival naar Amsterdam komen, maar dat vond vanwege corona geen doorgang. In plaats daarvan is de registratie woensdag- en donderdagavond gratis online te bekijken.

En dat is een uitstekend alternatief. Kennedy voert Tsjechovs personages op als mechanische poppen, vaak zonder mimiek en angstaanjagend emotieloos. Ze benadert ze (soms zelfs letterlijk) als pixels, tweedimensionaal en kil, die opgesloten zitten in een zwevend vierkant dat aan alle kanten wordt omgeven door een groot scherm. Daarop trekken tijdens de openingsscène wolken als beloftevolle vergezichten voorbij – horizonten waar de personages volledig aan onttrokken zijn.

lees de volledige recensie op nrc.nl