Tientallen instellingen raken vanaf 2021 hun meerjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten kwijt. Voor veel gezelschappen dreigt daarmee hun voortbestaan in gevaar te komen.

Wel een positieve beoordeling van de artistieke plannen voor de komende vier jaar, maar toch geen toekenning van de gevraagde subsidie. Dat slechte nieuws kwam maandag voor onder meer de theatergroepen Maatschappij Discordia, Dood Paard en Suburbia en muziekgezelschappen als de Instant Composers Pool, De Ereprijs en Pynarello.

Maandagochtend maakte het Fonds Podiumkunsten (FPK) bekend hoe de vierjarige subsidiëring van muziek- en theatergezelschappen er vanaf 2021 uit gaat zien. Het beschikbare budget van 21 miljoen euro per jaar werd ruim twee keer overvraagd. Tientallen instellingen raken hun subsidie kwijt. Onder de afvallers zitten gevestigde namen, zoals Orkater, de Amsterdam Klezmer Band, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en De Kift.

lees het hele artikel op nrc.nl