Met ‘Kinderen van Nora’ schreef de Britse regisseur Robert Icke een vervolg op Ibsens geruchtmakende ‘Het poppenhuis’ uit 1879. Minne Koole, Claire Bender en Joep Paddenburg praten over hun rollen.

Toen Een poppenhuis van de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen in 1879 in Kopenhagen in première ging, leverde dit een golf aan schandalen op. Critici bestempelden het stuk als onnatuurlijk, vreemd, gevaarlijk zelfs. Actrices weigerden het personage Nora te spelen. In Duitsland mocht het stuk pas worden opgevoerd als Ibsen het einde zou herschrijven – wat hij uiteindelijk, zeer tegen zijn eigen zin, deed.

Waar ging het om? Aan het einde van het laatste bedrijf verlaat Nora haar man en kinderen. Niet alleen doorbrak Ibsen hiermee het taboe op echtscheidingen, het was bovendien de vrouw – en niet de man – die besluit weg te gaan en een eigen leven te leiden.

lees het volledige interview op nrc.nl