Theater
Skylight van David Hare door Toneelgroep Oostpool en Het Nationale Theater. Regie: Jeroen De Man. Gezien: 17/9, Stadstheater Arnhem. Tournee t/m 10/12. Inl: toneelgroepoostpool.nl


Regisseur Jeroen De Man focust in ‘Skylight’ op smeuïg spel. Dat levert dialogen vol vuurwerk op, maar de spaarzame momenten van toenadering raken onverbiddelijk ondergesneeuwd.

Nietsvermoedend probeert Tom een lamp te vervangen in zijn armetierige appartement in Arnhem-Zuid, als er ineens wordt aangebeld. Het is de tienerdochter van zijn voormalige minnares Eva: ze heeft ruzie met haar moeder, is van huis weggelopen en vraagt Tom om hulp. Als hij haar na een ongemakkelijk gesprek zijn huis heeft uitgewerkt, staat even later Eva zelf voor de deur. Voor hij het weet staat hij spaghetti voor haar te koken en blikken ze terug op hun relatie die drie jaar geleden eindigde.

Hun geschiedenis is complex: tijdens hun zes jaar durende affaire is Tom, eenvoudig leraar in een Arnhemse probleemwijk, bij de dertig jaar oudere gastronomie-magnaat Eva en haar man ingetrokken, en heeft zich over de kinderen ontfermd. Maar toen de relatie aan het licht kwam, is hij zonder omkijken uit hun leven weggelopen.

Skylight is de laatste voorstelling die regisseur Jeroen De Man maakt binnen een vierjarig traject bij Toneelgroep Oostpool en Het Nationale Theater. De voorstelling wordt vanwege corona met een dubbele cast gespeeld: op die manier is er bij ziekte altijd een vervanger. De tweede cast bestaat uit Carly Wijs, Thomas Höppener en Amy Rombout.

lees de volledige recensie op nrc.nl