Saman Amini onderzoekt in zijn nieuwe theatervoorstelling ‘Onvoorspelbaar verleden’ of het mogelijk is je te bevrijden van trauma’s uit het verleden. „Als je iemands verhaal hoort, dan kweekt dat begrip.”

‘Oh god, gaan we dat verhaal weer hebben”, zei Saman Amini vier jaar geleden tegen Humberto Tan, toen die hem in RTL Late Night vroeg naar zijn verleden als vluchteling. Achteraf baalt Amini van zijn reactie: op die vraag zou hij nu volstrekt tegenovergesteld reageren. „Mijn vluchtelingenverhaal is een fucking prachtig verhaal.”

Saman Amini (1989) is zanger, acteur en theatermaker, en bij voorkeur tegelijkertijd. Hij maakt rauwe, persoonlijke muziektheatervoorstellingen over wat volgens hem belangrijke pijnpunten in de maatschappij zijn. Zo vertelde hij in Samenloop van omstandigheden (2016) over schuldgevoelens die je als vluchteling met je meedraagt. A seat at the table (2017) ging over het diepgewortelde alledaags racisme in onze samenleving.

lees het volledige interview op nrc.nl