Theater
Flight 49
van Internationaal Theater Amsterdam (regie: Simon Stone). Gezien: 26/9, Internationaal Theater Amsterdam. Aldaar t/m 14/1. Inl: ita.nl


In het caleidoscopische ‘Flight 49’ laat regisseur Simon Stone zien hoe gelaagd de impact is van een vliegtuigcrash. Resultaat is een rijke maar wat onevenwichtige voorstelling.

Op 21 juni 2020 verdwijnt vlucht 49 van de radar. Families van de passagiers worden opgevangen in de vluchthaven, in afwachting van nadere informatie. Maar voordat de luchtvaartmaatschappij uitsluitsel heeft gegeven, lekt er een video uit op internet: vliegtuigresten drijven in zee. De vlucht van Marrakesh naar Amsterdam is neergestort, alle 237 inzittenden zijn omgekomen.

De Australische Simon Stone, als gastregisseur verbonden aan Internationaal Theater Amsterdam, zou aanvankelijk een bewerking van Herman Heijermans’ toneelklassieker Op hoop van zegen maken. Maar het bronmateriaal werd dermate radicaal omgewerkt dat anderhalve week voor de première werd besloten de titel te veranderen in Flight 49, om verkeerde verwachtingen te voorkomen.

Ondanks een aantal thematische echo’s is er van het oer-Hollandse vissersdrama uit 1900 inderdaad weinig terug te herkennen. Flight 49 is een voorstelling over rouw in een geïndividualiseerde samenleving. Stone baseerde zich onder meer op de ramp met de MH17.

lees de volledige recensie op nrc.nl