Nhung Dam is op dit moment in twee theatervoorstellingen te zien en werkt ondertussen aan haar tweede roman. ‘Ik vind het belangrijk dat ik me nooit verheven ga voelen.’

Actrice, schrijver en theatermaker Nhung Dam heeft het druk. Ze is volop aan het repeteren voor de voorstelling Liefdesles, die zondag in première gaat in de schouwburg in Haarlem. Maar ze maakte deze zomer ook een solovoorstelling waarmee ze nu door het land reist. Ondertussen werkt ze aan haar tweede roman, die volgend jaar verschijnt bij De Bezige Bij.

In Liefdesles speelt Dam een personage dat zich met een verborgen agenda bij een psychiater meldt. De hele voorstelling speelt zich af in therapiekamers: een psychiater en een therapeut ontvangen elk een cliënt, die samen gaandeweg een ontwrichtende geschiedenis ontvouwen. Dam schreef ook het script, samen met theatermaker Koos Terpstra, met wie ze regelmatig samenwerkt.

Liefdesles is zowel een spannende whodunnit als een psychologisch relatiedrama, vertelt ze. „Ik zoek in mijn werk voortdurend naar een balans tussen toegankelijkheid en artisticiteit. Het moet vermakelijk zijn, maar we willen niet inboeten op thema’s die wij als schrijvers willen onderzoeken, zoals machtsmisbruik, man-vrouwverhoudingen, relaties.” De therapiesetting bleek zich voor beide goed te lenen. „Je kan er spannende verwikkelingen in kwijt, maar ook de psychologieën van je personages uitdiepen.”

lees het volledige interview op nrc.nl