Theater
Laura H.
 door Toneelgroep Oostpool. Gezien: 9/10, Stadstheater, Arnhem. Tournee t/m 24/12. Inl: toneelgroepoostpool.nl


De toneelbewerking van het boek van Thomas Rueb focust op de tegenstrijdigheden in het leven van ex-Syriëganger Laura H. Als toeschouwer word je geconfronteerd met een hardnekkige neiging tot oordelen, en verleid daaraan voorbij te gaan.

“Wie is Laura H.?” Die vraag wordt in de toneelvoorstelling Laura H., naar het gelijknamige boek van NRC-redacteur Thomas Rueb, een aantal keer gesteld. Het antwoord erop is niet eenduidig: jihadbruid, probleemtiener, zorgzame moeder, ex-gedetineerde. Allemaal waar.

In aanloop naar de première maakte deze voorstelling al veel los. Wie deze week op Twitter de hashtag #LauraH intikte, werd overspoeld met verwensingen, niet alleen aan het adres van Laura, maar ook aan Toneelgroep Oostpool, dat dit stuk op de planken brengt.

Het roept ook ethische vragen op. Waarom al die aandacht aan iemand die veroordeeld is voor het voorbereiden van terroristische misdrijven? Verdienen de slachtoffers van de terreurdaden van de Islamitische Staat onze podia niet?

Juist die gevoeligheid leent zich bij uitstek voor een exploratie in het theater. De beste voorstellingen gaan niet over conclusies, maar tonen tegenstrijdigheden en menselijk onvermogen. Theater verhoudt zich doorgaans slecht tot feitelijkheden of volledigheid.