Theater
Dronken mensen
van Ivan Vyrypaev door Dronken Mensen. Gezien: 10/10, Nassaukerk (Amsterdam). Aldaar t/m 24/10. Inl: www.theaterbellevue.nl/dronkenmensen


De voorstelling ‘Dronken mensen’ van de gelijknamige toneelgroep kent hilarische momenten. Maar na een tijdje zijn dronken mensen best vervelend om naar te kijken.

„De wereld is een parel in een grote hoop stront.” Dat is ongeveer de conclusie van de veertien (dronken) personages in Dronken mensen (2013) van de Russische toneelschrijver Ivan Vyrypaev.

Publiek wordt in de Amsterdamse Nassaukerk warm ontvangen en van goedgevulde koelemmers met drank voorzien. Die kerk vormt de achtergrond van een stuk waarin mensen verwoed op zoek zijn naar zingeving.

Dan waggelt de eerste dronkaard op: struikelend over zijn woorden (en over willekeurig kerkmeubilair), geeft Hajo Bruins een aanstekelijke dronkemansslapstick ten beste.

Zo is er vaker veel te lachen in dit regiedebuut van Xander van Vledder. Samen met acteurs Justus van Dillen en Linde van den Heuvel vormt hij de kern van deze nieuwe toneelgroep (die ze tevens ‘Dronken Mensen’ doopten), dat zich wil richten op repertoiretoneel op bijzondere locaties.

lees de volledige recensie op nrc.nl