Theater
Mijn vader van Toon Tellegen. Door: Thomas, Sacha en Jos. Gezien: 18/10, Zaal 3 van Het Nationale Theater, Den Haag. Te zien t/m 15/5. Inl: thomassachaenjos.nl


Theatercollectief Thomas, Sacha en Jos vertaalt Toon Tellegens ‘Mijn vader’ naar een intieme, innemende voorstelling. Uit opgestapelde kratten toveren ze hele werelden tevoorschijn.

Het is misschien wel het innemendste theatertrio van het land: theatercollectief Thomas, Sacha en Jos maakt beeldend verteltheater voor alle leeftijden. Zeven jaar geleden maakten ze voor de Parade een korte festivalversie van Mijn vader, naar het gelijknamige boek van Toon Tellegen uit 1994. De voorstelling speelde in kleine theatertentjes voor een handjevol toeschouwers.

Nu was het tijd voor een lange versie, die zou spelen voor een groot publiek. Dat eerste is in ieder geval gelukt, constateerden ze dit weekend nuchter in Zaal 3 van Het Nationale Theater, waar door de coronamaatregelen nog geen dertig toeschouwers in passen.

Mijn vader gaat over Jozef, een jongetje met een heel bijzondere vader en/of een enorme fantasie. Die vader verkoopt heldendaden en verjaagt de dood. Maar hij kan ook zomaar in tweeën breken en op een dag ineens voorgoed verdwijnen.

lees de volledige recensie op nrc.nl