Storytelling
Sons of Abraham 
door Storytelling Centre (Engelstalige voorstelling). Gezien: 18/10, Theater Kikker, Utrecht. Tournee t/m 12/12. Inl: sonsofabraham.nl/


Sons of Abraham is een indringende vertelling die ons doet afvragen hoe vrij we zelf zijn en hoe vrij we willen dat anderen zijn.

Met een grote glimlach staan ze op het podium: storytellers Raphael Rodan en Sahand Sahebdivani, respectievelijk uit Israël en Iran, jood en moslim. Niettemin in oeverloze onderlinge harmonie.

Hun culturele verschillen waren eerder al stof voor indrukwekkende voorstellingen, zoals My Father Held a Gun (2016). Normaal staan ze als verhalenvertellers min of meer als zichzelf op het podium, maar ditmaal verplaatsen ze zich in personages. Want, leggen ze bij aanvang uit, soms heb je afstand nodig om iets goed te kunnen bekijken.

Sons of Abraham gaat over twee broers die uit Irak gevlucht zijn en nu als schoonmakers werken op de Amsterdamse Wallen. Vijf jaar illegaal in Nederland heeft de een afgestompt en ambitieloos gemaakt, terwijl de ander gepassioneerd terugverlangt naar zijn familie in Irak en zijn religieuze wortels. Als hun moeder overlijdt en ze moeten beslissen hoe ze voor hun zusje in Irak moeten zorgen, drijft dat hen verder uiteen.

lees de volledige recensie op nrc.nl