Theater
Een goed jaar door Theatergroep Suburbia. Gezien: 22/10, KAF (Almere). Tournee t/m 19/12. Inl: theatergroepsuburbia.nl


‘Een goed jaar’ gaat over een gezin dat na een zware periode langzaam uit elkaar valt. Regisseur Rob Ligthert houdt met zijn speelse toon de zware thematiek behapbaar.

De voorstelling begint als het drama eigenlijk voorbij is. De terminaal ziek veronderstelde Gaya – pas ‘zoveelentwintig jaar oud’ – is toch genezen. Ineens moet ze leren hoe dat moet: iemand zijn die negentig zou kunnen worden. En haar vader, moeder en broer moeten weer leren leven zonder een zieke dochter of zus in hun levens.

Een goed jaar is een nieuwe toneeltekst van Peer Wittenbols, hofleverancier van het betere familiedrama. Met zijn afwisselend poëtische en banale idioom voert hij deze familie op als een mozaïek: losse scherven die door hun bloedband aan elkaar gelijmd zijn, maar elkaar nooit echt aanraken, nooit meer helemaal samenvallen.

lees de volledige recensie op nrc.nl