Theater
Niet vandaag Satan (maar wel vanavond) door Elfie Tromp. Regie: Stephanie Louwrier. Gezien: 23/10, Theater Walhalla (Rotterdam). Tournee t/m 13/2. Inl: elfietromp.nl


‘Niet vandaag Satan (maar wel vanavond)’ is een burlesk horrorvarieté. Gaandeweg krijgt Elfie Tromps ode aan het duistere iets wrangs.

Tandkramp, daar hoor je nou geen enkele vampier-in-spé over. Theatermaker, schrijver en columnist Elfie Tromp heeft er volop last van, als haar hoektanden langzaam door haar tandvlees drukken. In Niet vandaag Satan (maar wel vanavond) verandert Tromp in een vampier, „het monster van haar dromen”.

De voorstelling wordt ingezet als een burlesk horrorvarieté met demonische dansen, satanische verzen en bloederige rituelen. Tromp – bleek geschminkt, zwarte cape – wordt daarbij geheel in stijl bijgestaan door een ‘queerwolf’ op drums (Joppe Molenaar) en een gebochelde toetsenist (Mattijs Verhallen).

Wat begint als een enigszins voorspelbare en schreeuwerige genre-verheerlijking, komt uiteindelijk op scherp te staan als duidelijk wordt waarom Tromp zo graag die vampier wil worden. Ze wordt namelijk al lange tijd ernstig bedreigd.

lees de volledige recensie op nrc.nl