Theater
De zachte kracht
Door: Simon Heijmans, Bellevue Lunchtheater. Gezien 30/10, Theater Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 19/12. Inl: simonheijmans.com


‘De zachte kracht’ van Simon Heijmans is een voorstelling over eenzaamheid onder jongvolwassenen. Twee totaal verschillende twintigers blijken toch veel gemeen te hebben

De zachte kracht is een voorstelling over (het taboe op) eenzaamheid onder jongvolwassenen. Dat is zonder meer een boeiend onderwerp, dat zeker in tijden van sociale distantie en gedeeltelijke lockdown extra relevantie krijgt.

Theatermaker en acteur Simon Heijmans (1989) heeft zich gebaseerd op „gedegen research” bij diverse professionele instanties, benadrukt hij in de proloog. Maar zijn tegenspeler Eva Laurenssen rolt ondertussen met haar ogen. Research? Op je eigen ervaringen met eenzaamheid zal je bedoelen.

Om het onderwerp te onderzoeken heeft Heijmans een verhaaltje opgetuigd rondom twee aan de buitenkant totaal verschillende, maar even eenzame twintigers: hij lijdt een teruggetrokken zolderkamerbestaan achter zijn computer en kwam ruim een jaar niet buiten, zij joeg grote dromen na in Amerika en komt daar nu gedesillusioneerd van terug. Gaandeweg blijken hun levens en persoonlijkheden steeds meer met elkaar vervlochten. Het levert een mooie reeks ontmoetingen op, waarbij Heijmans een aantal keer verrast met onverwacht poëtische observaties.

lees de volledige recensie op nrc.nl