Valt het doek voor Frascati Producties? Het Amsterdamse productiehuis fungeert als opstap voor aanstormende theatermakers en regisseurs, maar krijgt geen subsidie meer. „Dit is desastreus voor aankomende generaties.”

Alles is gered, behalve de toekomst. Dat gevoel overheerst bij Frascati Producties, het Amsterdamse productiehuis voor jonge regisseurs en theatermakers dat in januari zijn rijkssubsidie dreigt te verliezen. Waar moeten de talentvolle jonge theatermakers zich nu ontwikkelen? Pas afgestudeerd theatermaker Caro Derkx (1995), die op het punt stond bij Frascati Producties te beginnen: „Het is niet zo dat je vers van de toneelschool eventjes bij een groot gezelschap kan aankloppen.”

In januari gaan we een nieuw vierjarig kunstbestel in. Dat betekent dat er weer andere instellingen door het Rijk gesubsidieerd worden, met andere focus en accenten. Zo worden er de komende vier jaar maar liefst vijftien ‘ontwikkelinstellingen’ opgenomen in de culturele basisinfrastructuur (tegenover slechts drie in de huidige periode). Goed nieuws, maar niet voor iedereen. Want als je kijkt naar de vijftien gehonoreerde instellingen, komt vooral de pas afgestudeerde theatermaker er slechter vanaf.

Als het aan de Raad voor Cultuur ligt moet Frascati Producties, net als vergelijkbare productiehuizen als Productiehuis Theater Rotterdam en PLAN Brabant, die zich ook expliciet richten op jonge theatermakers, plaatsmaken voor andere, vaak meer gespecialiseerde instellingen. Gevolg is dat we straks een theaterbestel krijgen waarin weliswaar veel ruimte is voor de ontplooiing van mid-career-regisseurs of genre-ontwikkeling (bijvoorbeeld urban arts, muziektheater of repertoiretoneel), maar dat de theatermaker die net van de opleiding komt, en dus nog moet zoeken naar stem, stijl en inhoud, buiten de boot valt.

Want vaak weet je als je net aan de toneelschool bent afgestudeerd, nog niet in welk ‘hokje’ je het beste past. Dat vergt onderzoek en experiment, een omgeving waar je fouten mag maken. In de woorden van Samuel Beckett: Try again. Fail again. Fail better.

lees het volledige artikel op nrc.nl


CAMPAGNE#REDFRASCATIPRODUCTIES

Onder andere met de videocampagne ‘Frascati Fataal – Red Frascati Producties’ probeert het productiehuis de beleidsmakers de komende weken op andere gedachten te brengen. De korte film – met daarin hoofdrollen voor gerenommeerd actrice Halina Reijn (o.a. Internationaal Theater Amsterdam) en beginnend theatermaker Caro Derkx – werd geregisseerd door voormalig Frascati Producties-makers Jan Hulst en Kasper Tarenskeen. Ook theatermakers Florian Myjer, Charli Chung en Esther Duysker zijn in de video te zien.

Halina Reijn richt zich in de film expliciet tot de beleidsmakers: „Als wij in Nederland een hoge top ambiëren in de kunst dan moeten we ook een brede basis kunnen bieden. Gun de jonge generatie een plek waar ze zich kunnen ontwikkelen. Red Frascati.”