In willekeurige volgorde:

  • Sweet Sixteen van Casper Vandeputte (boekje)
  • God? van Magne van den Berg (boekje)
  • Find me a boring stone van Rik van den Bos (boekje)
  • Zo gaat het van Freek Vielen (boekje)
  • De verse tijd van Dood Paard, Mokhallad Rasem (boekje)

Wat deze vijf prachtige teksten gemeen hebben is dat ze stuk voor stuk goudeerlijk en onomwonden thema’s aanvliegen die we in het dagelijks leven wat al te graag uit de weg gaan, omdat ze te pijnlijk zijn (dood, rouw, eenzaamheid) of al snel enorm uit de hand kunnen lopen (religie, samenleven). Deze toneelschrijvers en theatermakers laten het bewust pijnlijk worden en uit de hand lopen, dat doen ze zorgvuldig, met mededogen voor hun personages maar zónder het ze gemakkelijk te maken. Het levert zeer waardevolle onderzoeken op naar menselijk onvermogen en onze onverdroten pogingen om toch met elkaar en de wereld om ons heen verbonden te blijven.