Jeugdtheater
Tori (6+) van Brian Elstak i.s.m. Karin Amatmoekrim door HNTjong. Gezien: 19/11, Het Nationale Theater, Den Haag. Tournee t/m 23/12. Inl: hnt.nl


‘Tori’ van HNTjong is een uitbundige mix van fysiek muziektheater, hiphop en graphic novelachtige animaties. Maar in alle energie wordt er ook klakkeloos over grote thema’s heen gewalst.

‘Tori’ is Sranan voor ‘verhaal’. De vader van Cel, Bones en Zi is een echte ‘tori-man’, een verhalenverteller. Hij heeft zelfs een heel manuscript vol tori’s geschreven. Aan zijn kinderen de taak om dat naar een bevriende uitgever te brengen in het dorp Lowrey. „Zo gezegd, zo ge-digi-daan.”

De theaterbewerking van Tori, naar het gelijknamige prentenboek van Brian Elstak in samenwerking met Karin Amatmoekrim uit 2017, is een uitbundige mix van fysiek muziektheater, hiphop en graphic novelachtige animaties. Op de toneelvloer staat een grote halfpipe, met daarvoor een heuse dj-booth waarachter Jasmine Perez live de soundscape van de voorstelling in elkaar mixt. Acteurs Ritzah Statia, Leandro Ceder, Ivan Words en Bryan Druiventak spelen hun rollen met pret in het kwadraat.

Op hun reis naar Lowrey komen ze onder meer een geldbeluste vos, een motorrijdende krokodil, een chagrijnig konijn en een onvoorspelbare draak op slippers tegen (allemaal gespeeld door Druiventak, in steeds weer een ander uitbundig kostuum van Iris Elströdt). Op animaties op een groot scherm op het achtertoneel zien we ze intussen van metershoge bruggen vallen en woedende menigtes verslaan.

lees de volledige recensie op nrc.nl