Het Amsterdamse Bostheater dreigt na 36 jaar te moeten sluiten omdat de subsidie waarschijnlijk stopt. Ondanks positief advies. De gemeenteraad praat volgende week over extra geld.

Het Amsterdamse Bostheater dreigt na 36 jaar te moeten sluiten. Afgelopen zomer werd bekend dat het openluchttheater in het Amsterdamse Bos vanaf komend jaar niet meer in aanmerking komt voor structurele subsidie vanuit de gemeente Amsterdam. Het theater viel ondanks een positief advies, vanwege ontoereikend budget toch buiten de boot.

Met een capaciteit van 1500 zitplaatsen is het Amsterdamse Bostheater een van de weinige plekken in Nederland voor groots opgezet buitentheater. Het theater produceert sinds 1984 jaarlijks een grootschalige zomerproductie, en faciliteert daaromheen tussen juni en september uiteenlopende theatervoorstellingen en concerten.

Een bijzondere plek, volgens actrice Bodil de la Parra. Ze was in de beginjaren nauw betrokken bij het Bostheater en speelde mee in dertien zomerproducties. „Het is een plek waar klassiek toneelrepertoire toegankelijk wordt gemaakt voor een groot publiek. Er is een bijzondere traditie opgebouwd met een heel trouw publiek. Dat krijg je niet zo snel meer terug.”

lees verder op nrc.nl