Theater
De zaak Shell van Frascati Producties en De Nwe Tijd. Gezien: 2/12, Theater De Nieuwe Vorst (Tilburg). Tournee t/m 16/12. Inl: frascatitheater.nl


Het toneelstuk ‘De zaak Shell’ maakt duidelijk dat de complexiteit van het milieu niet moedeloosmakend is, maar omarmd moet worden.

Dinsdag begon de rechtszaak die Milieudefensie aanspon tegen Shell. De oliemaatschappij zou te weinig doen tegen klimaatverandering, volgens de milieuorganisatie. Met die rechtszaak als uitgangspunt onderzoeken theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit wie in de huidige klimaatcrisis welke rol opeist of van zich afschuift.

De zaak Shell is het resultaat van anderhalf jaar research, vertellen ze aanvankelijk. Nuyens en De Wit kochten elk een aandeel van Shell om toegang te krijgen tot de aandeelhoudersvergadering, lazen speeches en beleidsnota’s en bevroegen hun eigen, particuliere zorgen.

Want Shell mag dan beschikken over een speciaal team dat voortdurend uitdenkt hoe ze op mogelijke toekomstscenario’s moeten anticiperen, voor Nuyens en De Wit fungeert de theatervloer als zo’n scenario-afdeling. Het is een plek voor gedachte-experimenten. Hoe kunnen we later aan onze kleinkinderen uitleggen waarom we nu niet massaal in actie kwamen?

Op de theatervloer staat een verhoogd wit podium, dat door inventieve lichtwissels de verschillende arena’s vertegenwoordigt waar dit klimaatdebat zich afspeelt: niet alleen bij Shell, maar ook in de Mediamarkt, op het Binnenhof, of op een plein tijdens een klimaatmars.

lees verder op nrc.nl