Theater
Safe Space door Abke Haring, Toneelschuur Producties, De Coproducers. Gezien: 10/12, Toneelschuur (Haarlem). Tournee t/m 26/2. Inl: toneelschuurproducties.nl


Meestal weet theatermaker Abke Haring binnen haar abstracte theatertaal een grote emotionaliteit te sorteren, maar bij ‘Safe Space’ voel je je vooral buitengesloten.

Het is doorgaans fijn als een voorstelling enigszins meerduidig is. Dat haalt je als toeschouwer uit de passiviteit, het dwingt je tot interpreteren en zet aan tot invullen. Maar wanneer iets doorslaat in meerduidigheid wordt het betekenisloos. En precies dat is er gebeurd in de nieuwe voorstelling van theatermaker Abke Haring. Safe Space is een in zichzelf gekeerde opeenstapeling van abstracties – zowel in taal als in bewegingen op de vloer – en doet geen enkele poging om de toeschouwer tegemoet te komen.

Het schaars verlichte, kaalgeslagen toneelbeeld – slechts een tafel met stoelen – herkennen we terug uit Harings eerdere voorstellingen Unisono (2015) en Platina (2018). Ditmaal schreef ze een repetitieve taalpartituur die draait om het bezweren van angst. Drie vrouwen – Abke Haring, Ella Kamerbeek en Marlies Heuer – bevinden zich om de tafel. Ze zwijgen vrijwel voortdurend, de woorden die we over de boxen horen zijn de mantra’s die in hun hoofden klinken.

lees verder op nrc.nl