Cabaretier Louise Korthals speelt de officier van justitie in het online theaterspel ‘Schuld of onschuld – de kerstmoord’. „In wezen gaat het hele project over het manipuleren van het publiek.”

Het online theaterspel Schuld of onschuld – de kerstmoord is een combinatie van (interactief) theater en Cluedo. In een fictieve rechtszaak bepalen de toeschouwers na zeven dagen of de plaatselijke slager schuldig wordt bevonden aan de moord op de populaire dorpspriester. Cabaretier Louise Korthals, die de rol van officier van justitie voor haar rekening neemt, is blij dat ze weer eens kon spelen: „Eindelijk iets dat doorgaat!”

Schuld of onschuld is de komende dagen online te volgen. De kijkers vormen gezamenlijk de volksjury bij de behandeling van een illustere moordzaak. Na aanschaf van een ticket krijg je een week lang dagelijks toegang tot nieuwe online content: van video’s van getuigenverklaringen tot verdedigingspleidooien en nieuw bewijsmateriaal. Afhankelijk van wat de meerderheid van de deelnemers na die week stemt, wordt de verdachte (gespeeld door Matteo van der Grijn) schuldig bevonden of vrijgesproken. Naderhand krijgen de kijkers te zien of ze het bij het rechte eind hadden.

Het project komt overgewaaid uit België. Daar was het oorspronkelijk een reeks theatervoorstellingen waarin de toeschouwers in de zaal na afloop van de voorstelling hun oordeel velden over een fictieve moordzaak. Na twee succesvolle edities en een derde in de startblokken, werd er dit najaar vanwege corona een online variant gemaakt. Dat viel in de smaak: ruim negenduizend kijkers meldden zich ervoor aan. Hummelinck Stuurman Theaterbureau brengt het concept nu naar Nederland.

lees verder op nrc.nl