Kleinkunst
De Grote ‘Jezus red ons AUB’ Kerstshow van Tim & Wart Kamps, Peter van Rooijen en Stephanie Louwrier. Opgenomen op 24/12 Kleine Komedie, Amsterdam. Online te zien t/m 4/1. Inl: dekleinekomedie.nl


De Grote ‘Jezus red ons AUB’ Kerstshow is een schuimbekkende, grofgebekte antikerstvoorstelling, waar de satire in dikke vlokken vanaf spat.

Wie de ironie uit de titel onverhoopt is ontgaan en hoopt op een hartverwarmende, troostrijke theatervoorstelling, heeft buiten de makers Tim en Wart Kamps, Stephanie Louwrier en Peter van Rooijen gerekend. De Grote ‘Jezus red ons AUB’ Kerstshow is een schuimbekkende, grofgebekte antikerstvoorstelling, waar de satire in dikke vlokken vanaf spat. De voorstelling is tot en met 3 januari online te zien via de website van theater De Kleine Komedie, waar het op kerstavond in een lege zaal is opgenomen.

Jezus en Maria Magdalena prikken verveeld in een enorme kerstkalkoen. Hun relatie is na tweeduizend jaar behoorlijk uitgeblust. Maria noemt Jezus „niet meer dan de schim van de man die hij ooit was”. Om haar terug te winnen tuigt Jezus een heuse televisieshow op, waarin hij allerhande problemen zal oplossen om te bewijzen dat hij het wonderen verrichten nog niet is verleerd.

Tim Kamps speelt als Jezus een schutterige en lekker kleinzerige Ted Neeley-parodie. In een rijgdraad aan korte sketches krijgt Jezus een dwarsdoorsnede van de (corona)maatschappij over zich heen – van plompe sneltest-medewerkers tot eenzame vrachtwagenchauffeurs.

Flauwigheden en anticlimaxen buitelen vervolgens vrolijk over elkaar heen. Wart Kamps, Stephanie Louwrier en Peter van Rooijen nemen een waaier aan dubbelrollen voor hun rekening, in uitzinnige kostuums en dito speelstijl. De scènes worden afgewisseld met compilaties van kerst-evergreens en musicalpastiches.

lees verder op nrc.nl