Vrijdag wordt de voorstelling ‘Weg met Eddy Bellegueule’ live gestreamd vanuit de lege Amsterdamse Stadsschouwburg. Cameraregisseur Reinier Bruijne wil het theatergevoel zo dicht mogelijk benaderen.

Vrijdagavond speelt de theatervoorstelling Weg met Eddy Bellegueule in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Zonder publiek: de voorstelling wordt gelivestreamd en is dus thuis te bekijken.

Weg met Eddy Bellegueule is het zevende project in het kader van ‘ITALive’, het nieuwe onlinetheaterplatform van Internationaal Theater Amsterdam. Voorstellingen worden met verscheidene camera’s opgenomen en altijd live uitgezonden. Eerder kwamen onder meer livestreams van ITA-voorstellingen MedeaKings of war en Nasrdin Dchars solovoorstelling ADEM voorbij.

Cameraregisseur Reinier Bruijne is al sinds de aftrap aan ITALive verbonden. Hij deed eerder ervaring op bij onder meer de VPRO (o.a. Vrije geluiden). Tijdens de livestream zit hij naast het podium voor een monitorwand en bepaalt voortdurend welk shot wordt uitgezonden. De voorstelling wordt gefilmd door drie bemande camera’s en één vaste camera vanuit de tribune.

Weg met Eddy Bellegueule van Toneelschuur Producties was dé theaterhit van 2020. Onder andere deze krant bestempelde de voorstelling als de beste van het seizoen. Theaterregisseur Eline Arbo bewerkte het gelijknamige boek van Édouard Louis tot een energieke muziektheatervoorstelling, vol visueel spektakel, livemuziek en strak gechoreografeerde dansjes.

Maar hoe vertaal je zo’n theaterervaring op beeld? Om vast een idee van de stijl en de sfeer te krijgen, bekeek Bruijne anderhalve week geleden een oude registratie van de voorstelling. Met het script erbij maakte hij daarna een voorlopig ‘cameraplan’: per scène bedacht hij hoe die in beeld gebracht zou kunnen worden. Bij veel dialoog kiest hij voor close-ups en snelle montage, bij meer fysieke scènes werkt een medium- of totaalshot vaak beter.

lees verder op nrc.nl