Theater
De Futuristen #1: (Nooit meer) werken in de stad van de toekomst? door Het Nieuw Utrechts Toneel en Studium Generale Utrecht. Gezien: 13/2 (livestream vanuit TivoliVredenburg). Inl: nieuwutrechtstoneel.nl


In een vierdelige theatrale talkshow onderzoeken De Futuristen samen met wetenschappers de toekomst van werk. Een sympathieke theatrale talkshow – met nog te weinig ontregeling.

De mens is machine of parasiet, constateert het personage in een korte parabel van toneelschrijver Jibbe Willems. Je levert een bijdrage, of je profiteert van de bijdragen van anderen. In een poging zich aan dat systeem te onttrekken, graaft hij een kuil naast zijn huis en gaat erin zitten, totdat het gat, met hem erin, netjes wordt gedicht.

Jibbe Willems is onderdeel van De Futuristen: een groep (podium)kunstenaars die een wetenschapper of denker interviewen en ter plekke daarover een reeks korte theatersketches maakt. Idee is dat een thema dan zowel vanuit kunst als wetenschap wordt belicht. Eerder stond de groep met een vergelijkbaar concept onder meer op Oerol.

Deze nieuwe vierdelige Futuristen-serie, die vrijdagavond (vanwege corona per livestream) werd afgetrapt, draait om de toekomst van werk. Welke beroepen gaan er verdwijnen, wat beschouwen we over zestig als jaar essentieel en hoe ziet een grote stad er dan uit? Planoloog Maarten Hajer, directeur van Urban Futures Studio van de Universiteit Utrecht, ging in gesprek met presentatoren Erwin Maas en Greg Nottrot.

lees verder op nrc.nl