Theater
Kroegverhalen van Toneelgroep Maastricht. Gezien: 20/2 via Zoom. T/m 13/3 (elke zaterdag). Inl: Toneelgroepmaastricht.nl


Kern van de online vertelvoorstelling ‘Kroegverhalen’ vormen de prachtige korte verhalen van Simon Carmiggelt. Michel Sluysmans draagt de weemoedige miniatuurtjes voor met een aanstekelijke lichtheid.

Nu cafés en theaters gesloten zijn, biedt Toneelgroep Maastricht met de online vertelvoorstelling Kroegverhalen voor beide een surrogaat. Bewapend met een handjevol korte verhalen van Simon Carmiggelt (1913-1987) gaat gastheer Michel Sluysmans in cafésetting op zoek naar troost en afleiding. Hij wordt bijgestaan door countryduo Polly & Bruce, dat de avond met rauwe songs van een rafelig randje voorziet. Het publiek heeft in de aanloop naar de voorstelling per post een ‘kroegpakket’ ontvangen met daarin drank en lokale Limburgse spijzen.

Al vroeg in de corona-uitbraak heeft Toneelgroep Maastricht het platform Zoom als vervangend podium omarmt. In april hernamen ze er hun voorstelling Brieven uit Genua (2017) en eind vorig jaar volgde Peachez (2019). In Kroegverhalen worden de mogelijkheden van het communicatieplatform verder uitgebuit: als in een echte kroeg gaat Sluysmans ook onder de aanwezigen op zoek naar persoonlijke anekdotes.

lees verder op nrc.nl