Theater
Het hele verhaal | Love story door Toneelgroep Oostpool. Gezien: 19/2, livestream via Oostpool Stream vanuit Huis Oostpool (Arnhem). Inl: toneelgroepoostpool.nl

Het vertrek
:
Split: ●●
Letters zijn mijn vrienden: ●●●●

Voor ‘Het hele verhaal | Love Story’ vroeg Toneelgroep Oostpool aan drie schrijvers om een korte eenakter over de liefde. Het sterkst is het slotstuk van Maria Goos.


‘Het begint met een afscheid, eindigt met de dood en daartussen een verhaal. Gewoon een verhaal, om de leegte te vullen.” Met die woorden vat het hoofdpersonage in Letters zijn mijn vrienden, een korte theatertekst van Maria Goos, haar liefdesverhaal samen. Goos beschrijft in een mooi gecomprimeerd theaterkleinood hoe een toevallige, kortstondige ontmoeting een enorme wederzijdse impact maakte. Of had kunnen maken, want wat er daadwerkelijk heeft plaatsgevonden blijft diffuus. Maakt ook niet uit: het effect van die ontmoeting, waargebeurd of niet, is onomkeerbaar.

In de theaterserie Het hele verhaal, waarvan de eerste editie vrijdag te zien was via het nieuwe onlinetheaterplatform Oostpool Stream, wordt aan drie schrijvers gevraagd elk een eenakter te schrijven in een genre. Drie regisseurs gaan daar mee aan de slag. Interessant, maar Oostpool snijdt zichzelf meteen in de vingers door af te trappen met zoiets inspiratieloos als het liefdesverhaal. Dat is als singer-songwriters uitdagen om eens een liefdesliedje te schrijven: als genre-onderzoek volstrekt overbodig.

Resultaat is een uiterst wisselvallige toneelavond. De drie stukken zijn sober geënsceneerd – met steeds alleen een bed of bank op een verder lege toneelvloer – en worden gespeeld door Nancy Masaba, Chris Peters en Astrid van Eck.

lees verder op nrc.nl