Theater
Wij zijn de buren door PS|Theater. Gezien: 26/2, online via Zoom. Te zien t/m 7/3. Inl: PStheater.nl


Om het dorpsgevoel te definiëren sprak theatergezelschap PS|Theater uit Leiden met tachtig inwoners uit naburige dorpen. Toch komt Wij zijn de buren niet verder dan uitgekauwde sentimenten en oppervlakkige clichés.

In de online theatervoorstelling Wij zijn de buren probeert het Leidse stadsgezelschap PS|Theater het ultieme dorpsgevoel te definiëren. Daarvoor spraken theatermakers Tijs Huys, Julia Schmitz en Rian Evers met tachtig inwoners van vier naburige dorpen. Het is jammer dat ze uiteindelijk niet verder komen dan uitgekauwde sentimenten en clichés: het gevoel van verbondenheid, sleutels door de brievenbus en natuurlijk die eeuwige achterdeur die altijd openstaat. Over mogelijke negatieve of benauwende effecten van een kleine gemeenschap – overdreven sociale controle, afkeer van buitenstaanders, collectief veronderstelde loyaliteit – wordt snel heen gewalst of überhaupt niet gesproken. De makers weigeren categorisch de dorpsbewoners aan een kritische blik te onderwerpen.

In regie van Pepijn Smit blijft de voorstelling bovendien hangen in een weinig spannende afwisseling van documentair filmmateriaal en koddige scènetjes die dat vervolgens op een Sesamstraat-achtige toon bespreken. Halverwege kruipt acteur Wil van der Meer het scherm in, voor een volstrekt overbodige en bloedirritante bijdrage als sullige buschauffeur die het publiek eigenlijk langs de dorpen zou rijden (maar ja, corona…).

lees verder op nrc.nl