Theater
La Reprise. Histoire(s) du Théâtre (I) door Milo Rau, IIPM. Online gezien: 7/3 via ITALive, gespeeld vanuit Internationaal Theater Amsterdam. Inl: ntgent.be


‘La Reprise’ is een ijzingwekkende reconstructie van de moord op de homoseksuele Ihsane Jarfi in 2012. Milo Rau toont de oeverloze zinloosheid en bevraagt de rol van de toeschouwers.

In de toneelvoorstelling La Reprise zit een ijzingwekkende scène, waarin een jonge man langdurig wordt vernederd, tot bloedens toe wordt gemarteld en vervolgens dood wordt achtergelaten.

Het is maar toneel, maar is dat zo? De gebeurtenissen die in de voorstelling worden gereconstrueerd zijn gebaseerd op een daadwerkelijk plaatsgevonden gruweldaad, in Luik in 2012, toen de jonge homoseksuele man Ihsane Jarfi bij vier mannen in een auto stapte. Ruim twee weken later werd hij teruggevonden op een verlaten terrein, vlak buiten de stad.

Het is maar toneel, maar een deel van de cast is helemaal geen acteur. De Luikse magazijnmedewerker Fabian Leenders speelt Wintgens, een van de daders. In de voorstelling vertelt hij dat hij ter voorbereiding naar de gevangenis afreist en aldaar met Wintgens constateert hoezeer hun levens eigenlijk op elkaar lijken.

lees verder op nrc.nl