Jonge theatermakers willen de veelkleurigheid van de Nederlandse theatergeschiedenis zichtbaar maken. „Zo creëer je de basis voor een diverse toekomst.”

Hoe kan het dat je na vier jaar studeren aan de toneelschool nog nooit hebt gehoord van een theaterpionier als Rufus Collins? Dat vroeg theatermaker en actrice Naomi van der Linden (1990) zich af, toen ze een paar jaar geleden voor het eerst van hem hoorde. „Ik ontdekte dat ik behoefte had om te weten op wiens schouders je staat.”

De Amerikaanse theatermaker Rufus Collins (1935-1996) kwam begin jaren tachtig naar Nederland, nadat hij onderdeel had uitgemaakt van de baanbrekende theatergroep Living Theatre. Samen met de Surinaams-Nederlandse theatermaker Henk Tjon richtte hij in 1985 De Nieuw Amsterdam op, het eerste professionele theatergezelschap in Nederland dat zich expliciet richtte op ‘multicultureel theater’. Van der Linden noemt de kennismaking met het werk van Collins „een openbaring”. „Er werd een dorst gelest waarvan ik niet doorhad dat ik hem had.”

lees verder op nrc.nl

RUFUS COLLINS | PIONIER IN HET THEATER

Acteur en theatermaker Rufus Collins (New York, 1935) speelde onder meer in films van Andy Warhol en in The Rocky Horror Picture Show. In de jaren zestig sloot hij zich aan bij de anarchistische New Yorkse theatercommune The Living Theatre.

Toen The Living Theatre eind jaren zestig uiteenviel, verhuisde Collins naar Londen, waar hij onder meer de musical Hair regisseerde. In 1983 vestigde hij zich in Nederland. Zijn eerste regie was de opera The Kingdom in 1984. In 1987 richtte hij met Henk Tjon het theatergezelschap De Nieuw Amsterdam op, het eerste professionele ‘multiculturele’ gezelschap van Nederland.

In 1993 werd het aids-virus bij Collins vastgesteld. Zijn laatste rol speelde hij in Shade: de eerste voorstelling van theatergezelschap Made in da Shade. Collins overleed in 1996.