Online theater
Swipe Island door Eva Line de Boer, Theaterproductiehuis Zeelandia. Gezien: 31/3. Online t/m 2/4. Inl: theaterzeelandia.nl

In een compilatie aan (digitale) ontmoetingen onderzoekt theatermaker Eva Line de Boer in ‘Swipe Island’ interessante aannames over identiteit, waarheid en waarachtigheid.

„Fasten your seatbelts and let’s get ready to mingle!” Met die even opzwepende als holle frase stuurt de digitale host het publiek dat zich op Zoom verzameld heeft, het tropisch eiland op. Daar maken we kennis met Destiny, die in haar zoektocht naar grenzeloze vrije liefde toegang probeert te krijgen tot allerlei spannende plekjes.

Destiny is overigens een avatar, het digitale alter ego van het personage Bow (gespeeld door Kimberly Agyarko), die op een enorm bed in een zuurstokroze kamer achter haar laptop zit. Het tropisch eiland in kwestie heet Swipe Island en is een virtuele omgeving waarin alles draait om liefde, hunkering en seks.

Theatermaker Eva Line de Boer is gefascineerd door de mate waarin de online-wereld het leven daarbuiten beïnvloedt (en andersom). Eerder maakte ze daarover onder meer sterke voorstellingen als Ik voel Amor (2020) en Tutorial: The Art of Living (2017). In haar nieuwste (online) theatercreatie Swipe Island gaat ze een stap verder en heft ze de grens tussen de online en offline wereld definitief op, met alle verwarring en bevrijding van dien.

lees verder op nrc.nl