Theater aan het Vrijthof in Maastricht opende dinsdagavond voor het eerst in maanden de deuren voor bezoekers vanwege een landelijke pilot.

Het is wel weer even wennen om ’s avonds op pad te gaan, zegt Ruben Westerhof (24). „Hoe lang is het geleden dat we weer een avondje zijn uitgegaan? Het voelt bijna raar dat het vanavond weer even leuk mag zijn.”

Voor de ingang van Theater aan het Vrijthof in Maastricht staan ballonnen en in de zaal krijgen gasten prosecco. Dinsdag was er voor het eerst in maanden weer een voorstelling te zien: Wie heeft mijn vader vermoord, een theatermonoloog door Hans Kesting van Internationaal Theater Amsterdam. Bezoekers moesten van tevoren wel even langs een coronatestlocatie.

Ruim honderd toeschouwers meldden zich even voor half acht bij de ingang van de schouwburg, waar ze zowel een ticket voor de voorstelling als een QR-code moesten laten scannen. Die laatste bevestigt de negatieve uitslag van een recent afgenomen coronasneltest.

De tijdelijke openstelling is onderdeel van een landelijke pilot met toegangstesten, waarmee de overheid onderzoekt hoe de cultuur- en evenementenbranche weer veilig kan worden opgestart. Ook onder meer poppodia, attractieparken, musea en dierentuinen doen mee met de pilot.

In totaal openen 43 theaters en concertzalen in Nederland komende week tijdelijk hun deuren voor negatief geteste bezoekers, met inachtneming van de anderhalve meter afstand, een beperkte zaalcapaciteit en looproutes in het gebouw. Ook moeten de bezoekers mondkapjes dragen totdat ze op hun stoel plaatsnemen.

lees verder op nrc.nl