Film
Doula’s van de stad van Adelheid+ZINA en HUMAN. Vrijdag 16 april 23:00 uur, NPO 3. Inl: human.nl

De film ‘Doula’s van de stad’ portretteert acht vrouwen die hun leven in dienst stellen van anderen. Hun verhalen zijn een getuigenis van kracht en kwetsbaarheid.

Als kind kon ze „de zon alle kanten opsturen”, zegt Hameeda Lakho halverwege de film Doula’s van de stad. Ze vertelt in detail hoe ze op jonge leeftijd veelvuldig werd mishandeld en vernederd. Als ze daarna alleen op haar kamer zat, probeerde ze het zonlicht te vangen met haar horloge. „Eens zal ik mijn stem laten horen, zal ik de stem zijn voor velen”, dacht ze op die momenten. Inmiddels is Lakho directeur van de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid – een stichting waarmee ze zich inzet voor inmiddels volwassen slachtoffers van kindermishandeling – en schreef ze vier boeken over haar ervaringen. Ze is een van de acht ‘doula’s’ (‘zij die jou gidst’) die in deze ontroerende film voorbijkomen.

Het oorspronkelijk plan van theatermaker Adelheid Roosen was met tachtig vrouwen een grootschalige theatervoorstelling te maken over wat Roosen ‘feminiene economie’ noemt: arbeid die noodzakelijk is voor de samenleving, maar die toch vaak ongezien blijft. Vrouwen die zich, vaak belangeloos, inzetten voor mensen die om uiteenlopende redenen buiten de samenleving vallen of zich verstoten voelen. Ze hebben buurthuizen, emancipatiegroepen of safe spaces opgezet. „Stadsheldinnen”, noemt Roosen ze, en ze wil onderzoeken hoe „die motor altijd aan kan staan”.

Door corona kon het theaterproject niet doorgaan, maar Roosen maakte samen met zeven vrouwen een digitale doorstart. In een reeks Zoomgesprekken gaan ze dieper in op elkaars drijfveren.

lees verder op nrc.nl