Tijdens Dodenherdenking speelt Hannah Hoekstra eenmalig Een Duits leven, een solovoorstelling over een van de secretaresses van Joseph Goebbels. „Het is prettig als iemand tegen je zegt: ‘Dit is goed en dit is fout’, maar heel veel dingen zijn grijs gebied.”

‘Ik zat aan mijn bureau in het ministerie van Propaganda en ik wist net zo veel of net zo weinig als de kruidenier om de hoek.” Dat is een sleutelzin uit de monoloog Een Duits leven, over het leven van Brunhilde Pomsel, een van de belangrijkste secretaresses van Joseph Goebbels tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tot aan haar dood in 2017 bezwoer Pomsel tijdens de oorlog niets van de gruwelijkheden in de concentratiekampen af te hebben geweten.

Toneelschrijver Christopher Hampton baseerde Een Duits leven onder meer op de gelijknamige documentaire uit 2013 waarin Pomsel haar verhaal doet. De voorstelling ging in 2019 in première in Londen en werd gespeeld door de destijds 84-jarige Maggie Smith (bekend van onder meer de Harry Potter-films en de tv-serie Downtown Abbey).

Op 4 mei speelt actrice Hannah Hoekstra (33) de voorstelling eenmalig vanuit Theater Carré in Amsterdam. Het is een onderdeel van Theater Na de Dam, de jaarlijkse manifestatie die aansluit op Dodenherdenking, waarbij met uiteenlopende theatervoorstellingen in het hele land op de Tweede Wereldoorlog wordt gereflecteerd. Publiek is dinsdag vanwege corona niet welkom in het theater, de voorstelling is via een livestream te volgen.

lees verder op nrc.nl